Geen onderzoek UWV

We schrijven het wel vaker: het UWV kampt met grote achterstanden. Daardoor worden (medische) onderzoeken niet altijd (juist) uitgevoerd. Met name worden de verplichte sociaal medische onderzoeken aan het einde van de zogeheten loongerelateerde uitkeringsperiode niet uitgevoerd. Of dat beleid is, zullen we niet stellen. Feit is wel dat dat wij zien dat aan ongeveer 95% van alle beslissingen die worden genomen aan het einde van deze periode geen SMO ten grondslag ligt.

Op het moment dat iemand een arbeidsongeschiktheidsuitkering toegekend krijgt, is dat vrijwel altijd een loongerelateerde uitkering. Op basis van het loon dat iemand verdiende voordat hij of zij ziek was, krijgt hij eerst 75% van dat loon, daarna 70% als uitkering. De periode dat iemand die uitkering krijgt is maximaal 2 jaar. Na deze periode krijgt de arbeidsongeschikte (ex-)medewerker een loonaanvullings- of vervolguitkering. Aan die beslissing moet een sociaal medisch onderzoek ten grondslag liggen, althans de zogeheten restverdiencapaciteit is leidend voor de mate van arbeidsongeschiktheid en welk type uitkering de persoon krijgt. En dat kan alleen bepaald worden door onderzoek. Onderzoek dat dus niet gedaan wordt.

Onlangs kreeg een klant een beslissing, waarin werd aangegeven dat een ex-werknemer een loonaanvullende uitkering zou gaan ontvangen in verband met volledige arbeidsongeschiktheid. Een sociaal medisch onderzoek was niet uitgevoerd.

Hiertegen werd bezwaar gemaakt en het sociaal medisch onderzoek werd alsnog uitgevoerd, met als uitkomst dat de mate van arbeidsongeschiktheid op 0% werd vastgesteld.

Wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Bezwaar WIA-toekenning

Bezwaar indienen tegen een beslissing om een (ex-)werknemer een WIA-uitkering toe te kennen heeft zin. Zelfs als je als werkgever ervan overtuigd bent dat het

Lees meer...

Corona-proof advies

Al enige tijd werken wij veelal digitaal, en zeker nu we allemaal zoveel mogelijk afstand moeten bewaren, is dat ideaal. Niet alleen corona-proof, maar vaak

Lees meer...